Kezdőlap » Gasztronómia » Az étlap- és itallapszerkesztés általános irányelvei
Az étlap- és itallapszerkesztés általános irányelvei
Mióta létezik étlap és itallap? - tehetjük fel a kérdést. Az osztrákok és a franciák egyaránt maguknak tulajdonítják az étlap feltalálásának dicsőségét. Valószínűleg egymástól függetlenül mindkét országban szinte egyidőben, a XVIII. század második felében született meg az étlap.
Meglepő e megállapítás, hiszen köztudott, hogy már az ókorban nagy lakomákat rendeztek a főúri házaknál és a kereskedelem megindulásával vendégfogadók is létesültek. Azonban ezeken a lakomákon kötött ételsort szolgáltak fel, s bár aranytáblára írták a fogások sorát (ezeket ajándékba adták a résztvevőknek), mégsem nevezhetjük ezt az étlap ősének, csak menülapnak. A vendégfogadók választék nélküli, egyszerű ellátást biztosítottak, valószínűleg áralku alapján.
Még nem érkezett hozzászólás. Legyen Ön az első, aki hozzászól! Írja meg kérdését, észrevételét! |
Legnépszerűbbek
Mindennapi gondolatok és hasznos tanácsok egy állatorvos gyakorlatából
Fogyni akarsz? Este lakomázni? Egy módszer, amely ellentmond a józan észnek