Kezdőlap » Gasztronómia » Lurz Gerda: A 100 legjobb recept szabadtűzön
Lurz Gerda: A 100 legjobb recept szabadtűzön
Kellemes nyári esték voltak. Körülültük a ropogó tüzet, s bele-bele szimatoltunk a levegőbe, megtudakolni, mit rejt a bogrács mélye, milyen pompás falatok sercegnek a rostélyon. Emlékezetes estéket töltöttünk együtt. Halak, csirkék, sertéshúsok sültek ropogósra rafinált fűszerezéssel bolondítva, hol titkos összetételű olajokkal - mely titokba később beavatást nyertünk -, hol füstült háziszalonnával kenegetve. Kóstoltunk megszámlálhatatlan féle darált húsokból gyúrt, sült ízletes falatot - nem csak ízben, de formában is különbözőeket. Se szeri, se száma nem volt a sokféle zöldségbe csavart és bújtatott húsételeknek, melyek már színorgiájukkal is megnyerő látványnak mutatkoztak, nem szólva az ízbéli harmóniáról.
S aztán a bográcsban főtt finomságok! A sűrű, magyaros krumplipaprikás, az Alföldről jött slambuc, a pörkölt-félék. Sokáig emlegettük a jótékony tejföllel savanyított palóclevest - melyet a nagy palóc, Mikszáth tiszteletére komponáltak, s mely ízének a füst és a pernye csak javára vált. Főtt a kormos bográcsban halpaprikás filézett haldarabokkal: remegős túrós csuszára szedtük a vörös szaftot, s főtt halászlé is több tételben: tésztával, halgombóccal.
Nem maradtunk desszert nélkül: arról a nyársra fűzött, konyakkal bolondítva pirított gyümölcs, erdélyi foszlós kürtőskalács gondoskodott. Olykor előkerült egy-egy kancsónyi könnyű, zamatos bor is a tavaly előtti féltve őrzöttből.
Receptes gyűjteményünkbe foglaltuk a legjobbakat az ízlelt finomságok közül. Szép emlékeket kívánunk Önöknek is!
Még nem érkezett hozzászólás. Legyen Ön az első, aki hozzászól! Írja meg kérdését, észrevételét! |
Legnépszerűbbek
Egy arisztokrata festőművésznő emlékiratai