Kezdőlap » Gasztronómia » Toró Elza: A 100 legjobb étel római tálban
Toró Elza: A 100 legjobb étel római tálban
Római tál: ránézve egyszerű, fedeles cserépedény. Belül mázas, kívül mázatlan. No hiszen, ilyet bizonyára évezredekkel ezelőtt is készítettek és használtak. Így is van. Csakhogy: ha tudósszemmel megvizsgáljuk, rá kell jönnünk, hogy ezen, az ókorban kifejlesztett eszköz legalább olyan jelentőséggel bír, mint a mi mikrohullámú sütőnk! Persze, a működési elvüket tekintve semmi rokonság nem fedezhető fel, de mégis: a római tál csúcstechnológiás sütőeszköz. Hát persze - legyint a ma embere -, az ókorban szinte minden edényt agyagból készítettek. Igen ám, de a római tálnál ma sincs jobb! Hiába van nekünk mikrohullámú sütőnk, ennél a rendkívül egyszerű, kézi gyártással előállítható edénynél jobbat elképzelni sem lehet. Bár római tálként ismerjük, valószínűleg a rómaiak is csak átvették az általuk meghódított területekről - tudjuk, a rómaiak meghódították az egész Földközi-tenger medencéjét, s mindenhonnan összegyűjtötték az ismereteket, technológiákat, s alkalmazták is őket. Bárhonnan is származik, a rómaiak átvették, és háztartásaikban széleskörűen alkalmazták ezt a cserépedényt. Hamar felismerték jó tulajdonságait, s a közismerten ínyenc római konyha receptjeit átdolgozták, kifejezetten erre az alkalmatosságra. Nincs is párja a római tálban sült húsoknak, felfújtaknak, mert az ebben az edényben készült ételek először gőzben összepárlódnak, s csak azután sülnek meg.
Még nem érkezett hozzászólás. Legyen Ön az első, aki hozzászól! Írja meg kérdését, észrevételét! |
Legnépszerűbbek