Kezdőlap » Gasztronómia » Toró Elza: A 100 legjobb karácsonyi recept
Toró Elza: A 100 legjobb karácsonyi recept
"Hópuha léptekkel karácsony közeleg..." - írja a költő, Steven Nicholas Moses.
Valóban, decemberben mindannyian érezzük már a keresztény kultúra legszentebb ünnepének közelségét. Valami ősi eredetű izgalom kerít mindannyiunkat hatalmába, s áhitattal vegyes tisztelettel készülődünk Jézus születésének, a szeretet ünnepének napjára.
Mint minden fontos ünnepnek, karácsonynak is számos gasztronómiai vonatkozása van: a legtöbb nép a saját hagyományainak megfelelő ételek készítésével és fogyasztásával teszi teljesebbé az ünnepet és az azt követő napokat.
A karácsonyt megelőző, az ünnepre való készülődés időszaka (advent) december 24-én, szenteste ér véget. Bár december 24. a mai egyházi szabályok szerint nem böjt, nálunk hagyományosan böjti ételeket készítenek e napon: hús nélküli bablevest, borlevest, tojáslevest, mákos gubát, mákos metéltet, hallevest, halászlét, rántott vagy sült halat stb. A szigorú böjtöt nem tartó (főként protestánsok lakta) vidékeken már ilyenkor asztalra kerül a hússal töltött káposzta. Az angolszász országokban ugyanakkor a hagyományos karácsonyi pulykasülttel (töltött pulykával) ünnepelnek.
Még nem érkezett hozzászólás. Legyen Ön az első, aki hozzászól! Írja meg kérdését, észrevételét! |
Legnépszerűbbek
Szabadulóművészek a szex, szeretet, szerelem körforgásában